Menu:

Chateau Petrus

Chateau Petrus spadá do oblasti Pomerol. Místní víno je vyráběné výhradně z odrůdy Merlot. Dnes patří rodině obchodníků s vínem Moueix. Přestože vína z Pomerol nebyla nikdy klasifikována, je Petrus nyní jedním z nejvíce hodnocených a nejdražších vín na světě.

Historie

I když historie tohoto vinařství není tak dlouhá, stalo se víno z Chateau Petrus legendou. Chateau Petrus bylo ve vlastnictví rodiny Arnaud v 19. století. Víno jako takové bylo velmi málo známé. Na konci druhé světové války se novým majitelem stala Madame Oubat, který věřila, že vína z Pomerolu jsou podceňovaná ve srovnání s víny Medocu, Graves nebo Saint Emilion.

Rozhodla se dokázat, že její víno je lepší než Saint Emilion upřednostňováním kvality před kvantitou a to snižováním výroby.Dokázala dostat víno Petrus na svatební hostinu královny Alžběty a prince Filipa.Petrus se stal také oblíbeným vínem rodiny Kennedyů. Po její smrti v roce 1961 se rodina rozhodla prodat polovinu vinic panu Jean-Pierre Moueix. Vinařství je dnes spravováno jeho syny Jean-François a Christianem Moueix.

Víno

11,4 hektarů vinice Petrus se nachází na náhorní plošině ve východní části oblasti Pomerol. Jsou vysazeny dvě odrůdy: Merlot (95%) a Cabernet Franc (5%). Vinice byla založena na nejvyšším bodě v krajině, na kopci v nadmořské výšce 40 metrů.

Půda má velký podíl železa. Vinařství jako první v Bordeaux zavedlo, tzv. zelenou sklizeň, kdy se snižuje výnos a zvyšuje kvalita zbývajících hroznů.V některých ročnících bývá výnos takto ponížen až o 50%.

Hrozny jsou ručně sklízeny a kvasí při kontrolované teplotě s betonových nádržích. Mladé víno zraje v nových dubových sudech po dobu 20 měsíců. Nové sudy jsou před použitím pečlivě vymyty, aby se minimalizoval vliv dubu na aroma a chuť vína. Roční produkce je asi 30 000 lahví. V současné době se láhev Petrusu prodává za zhruba 600 euro. Stojí za ty peníze? Rozhodnutí necháme na Vás. Každopádně v literatuře se dočtete,že Petrus je ódou na víno díky unikátnímu terroir oblasti Pomerol a faktu, že toto víno má neuvěřitelný potencionál pro dlouholetou archivaci (až 50 let).

Nejlepšími ročníky jsou jsou 1947, 1950, 1961 a 1990. Láhve z těchto let jsou velmi vyhledávané a překonávají rekordy v aukčních síních. Pokud to myslíte s investicí do vína vážně, zvažte investici do Petrusu, protože jde o velmi vyhledávaná vína, jejichž ceny rostou velmi rychle. Ročníky 1989, 1988 1986, 1985, 1982, 1979, 1975, 1971, 1970 a 1967 jsou považovány také za velmi dobré. Pokud narazíte na Petrus ročník 1991, věřte, že to není pravý Petrus. Sklizeň v tom roce byla tak špatná, že nebylo vyrobeno žádné Grand vin Chateau Petrus.

Překlady cizojazyčných textů zajišťuje www.e-translate.cz