Francie

Menu:

Chateau-Chalon

Chateau-Chalon je apelace okolo stejnojmenné vesnice ve francouzské vinařské oblasti Jura ležící na východě Francie.

Oblast je známá výrobou vin jaune, které je prodáváno v lahvích typického tvar, tzv clavelin. Obsah clavelinu je 0,62 litru, což podle vinařské legendy odpovídá množství vína, které zůstane z jednoho litru po archivaci dlouhé šest let a tři měsíce. To je minimální doba, po kterou musí toto víno dozrávat.

Vinice leži v oblasti s typicky kontinentálním počasím s velmi chladnými zimami. Víno se obvykle sklízí na konci října.

Víno

Vin jaune je vyráběno z odrůdy Savagnin. Barva tohoto vína bývá v různých odstínech žluté, od velmi jemné až po výrazně zlatavou barvu. V chuti jsou cítit ořechy a při delší archivaci se přidávají stopy po kari.

Vinaři dodržují pravidlo, že vin jaune vyrábějí pouze v těch letech, kdy kvalita bobulí dosahuje potřebné úrovně. V dobrých letech vyrobí až 2000 hektolitrů vína.

Použité zdroje: Tom Forrest - TheComplete Wine Course, wikipedia.org, snooth.com, thewinedoctor.com

Překlady cizojazyčných textů zajišťuje www.e-translate.cz