Francie

Menu:

Jura

Vinařská oblast Jura se hachází mezi Burgundskem a Śvýcarskem. Chladné klima této oblasti pomáhá vzniku vín podobných těm z Burgundska. Sklizeň často probíhá až v říjnu.

Jurská vína jsou velmi specifická. Nejznámějším vínem je takzvané žluté víno, vin jaune, jehož výrobní proces je velmi podobný postupu při výrobě sherry.

Pro vin jaune se používá odrůda Savagnin. Dalšími pěstovanými odrůdami jsou Poulsard, Trousseau a Chardonnay. Z Chardonnay, Poulsardu a Savagninu se vyrábí víno vin de paille. Pod označením Cremant du Jura je z odrůdy Chardonnay vyráběno šumivé víno. Pod názvem Macvin du Jura se prodává vin de liquer.

Přehled AOC

Použité zdroje: Tom Forrest - TheComplete Wine Course, wikipedia.org, snooth.com, thewinedoctor.com

Překlady cizojazyčných textů zajišťuje www.e-translate.cz