Menu:

Loira

"Toto víno potěší smutné srdce"

Údolí Loiry je úžasným regionem s krásnou krajinou, historickými městy a vesničkami a s mnohými zámky. Je to skvělá oblast pro všechny milovníky historie. Cítíte tam historii na každém kroku a je úplně jedno, jestli právě navštívíte hrob Leonarda da Vinciho nebo Orleans, město Johanky z Arku.

ekniha o zámcích na Loiře

Vinařská oblast kolem Loiry začína regionem Muscadet kousek u Nantes na břehu Atlantiku a končí regionem Sancerre a Pouilly-Fumé jihovýchodně od Orleans v srdci Francie. Údolí Loiry zahrnuje regiony Anjou, Saumur, Bourgueil, Chinon a Vouvray.

Je zde celkem 87 apelací, která se můžou pyšnit označením AOC (Appellation d'origine contrôlée). Na březích Loiry je odhadem 750 kilometrů čtverečních vinic, tedy zhruba 2/3 rozlohy vinařské oblasti kolem Bordeaux.

Bílé víno z odrůd Chenin Blanc, Sauvigon Blanc a Melon de Bourgogne tvoří většinu roční produkce vinařství v údolí Loiry. Červená vína jsou vyráběná hlavně kolem Chinonu z hroznů odrůdy Cabernet Franc. Díky výrobě šumivého vína Cremant, je údolí Loiry druhým největším regionem z pohled objemu produkce šumivých vín ve Francii. Prvním není nikdo jiný než Champagne.

První svědectví o pěstování vinné révy v údolí Loiry jsou z prvního století našeho letopočtu, kdy Římané zasadili první vinice. Sidonius Apollinaris zachytil v pátém století ve svém spise rozvíjející se vinařství. Biskup Gregory z Tours ve své knize Historie Franků psal o plundrování zásob ve viných sklepech Bretonci. V 11. století si celoevropskou slávu získalo vino ze Sancerre. V průběhu středověku byla vína z údolí kolem Loiry velmi žádaná nejen ve Francii, ale take v Anglii. Ve své době byla dokoce vice ceněna než vína z Bordeaux.

Údolí Loiry má kontinentální klima, počasí je silně ovlivněno samotnou řekou a v západní části pak take Atlantikem. Na jaře bývá často ráno pod nulou, což představuje riziko pro révu. Během teplotně chladnějších let mají hrozny odrůdy Sauvignon Blanc méně cukru, víno má potom světlejší barvu a je méně ovocné.

Růžová vína mají chuť a vůni třešní a malin. Červená vína jsou plná borůvek se stopami tabáku a lékořice. Bílá vína jsou velmi aromatická se silnou chutí čerstvých jablek, hrušek a broskví, často v nich najdeme nádech citrusů a medu.

Údolí Loiry je rozděleno do tří hlavních částí. Na horní Loiře, Sancerre a Pouilly-Fumé, převažuje Sauvignon blanc. Na středním toku řeky, Touraine, Saumur, Chinon a Vouvray, je to Chenin blanc a Cabernet franc. Na spodní Loiře, Muscadet, je to odrůda Melon de Bourgogne.

Po celém toku řeky se můžeme setkat s víny Vin de Pays du Jardin de la France (česky "Stolní vína ze zahrady Francie") a potom s Crémant de Loire, jak může být označené víno z údolí Loiry, které je vyráběno tradiční metodou champenoise.

Použité zdroje: Tom Forrest - TheComplete Wine Course, wikipedia.org, snooth.com, thewinedoctor.com

Překlady cizojazyčných textů zajišťuje www.e-translate.cz