Menu:

Côteaux du Tricastin AOC

Apelace Cotes du Tricastin leží na východním břehu řeky Rhony mezi Montélimarem a Saint Paul Trois Châteaux. Na protějším břehu Rhony najdeme Côtes du Vivarais AOC.

V současnosti Cotes du Tricastin zahrnuje 21 vesnic v departementu Drôme a více než 2 630 hektarů. Roční výroba vína je 118 000 hektolitrů, což představuje 15 milionů lahví.

Historie

Pěstování vína do této oblasti přinesli pravděpodobně už staří Féničané okolo pátého století před naším letopočtem. Jednoznačné důkazy o pěstování vína Římany v 1. století před naším letopočtem přinesli archeologické průzkumy v Donzere.

V 16.století se o místních vínech zmiňuje spis markýze de Sevigné. Rok 1885 přinesel prohromu pro vinice v podobě epidemie révokazu. V roce 1973 byla vyhlášena AOC Côteaux du Tricastin.

Roku 1997 byl zahájen program obnovy vinic, který zahrnoval vysazení původních odrůd Syrah a Mourvedre pro červená vína, Marsanne, Roussanne a Viognier pro vína bílá. Byly jasně stanoveny pravidla pro hodnocení kvality vína spolu s přísnými normami na výnos z hektaru (52 hektolitrů). Tyto kroky byly částečně znehodnoceny nehodou v jaderné elektrárně Tricastin, kde došlo v červenci 2008 k úniku jaderného materiálu. Následkem této události klesla poptávka po vínech ze stejnojmenné oblasti. V červnu 2010 INAO připustil, že by se název oblasti mohl změnit na Grignan-les Adhemar.

Vína

Červená vína, která tvoří 95% celkové výroby, jsou vyráběna z odrůd Syrah (tvoří až 20%), Grenache, Carignan, Mourvedre a Cinsault. Pro výrobu bílých vín jsou používány odrůdy Marsanne, Roussanne, Bourboulenc, Clairette, Grenache blanc a Viognier.

Vína z této oblasti jsou velmi rozdílná, což je způsobeno rozdílným složením půdy a různým počasím v jednotlivých částech apelace Côteaux du Tricastin. Střední část tvoří pískovcové kopce, na jihovýchodě je země kamenitá, stejně tak na západě. Pro východní část je typická půda pokrytá valouny ledovcového původu (podobná půdě v Chateauneuf du Pape).

Vinařské vesnice

Odkazy

Oficiální stránky oblasti

Použité zdroje: Tom Forrest - TheComplete Wine Course, wikipedia.org, snooth.com, thewinedoctor.com

Překlady cizojazyčných textů zajišťuje www.e-translate.cz