Menu:

Côtes du Vivarais

Côtes du Vivarais zahrnuje 9 vesnic z departmentu Ardeche a 5 vesnic z departmentu Gard. Celkem má oblast více než 700 hektarů, které ročně vyprodukují 20 000 hektolitrů vína.

Historie

V této oblasti se vína vyrábí více než 2000 let. Velký rozvoj vinařství začal ve středověku. Ve 20. století se malá vinařství začala spojovat a vytvářet družstva, která zastávala funkci obchodních zastoupení. V 60. letech 20. století se sem vrátily tradiční odrůdy vinné révy: Grenache Noir, Syrah, Grenache blanc, Marsanne. Status AOC byl této oblasti udělen v roce 1999.

Vína

Červená vína tvoří 80% místní výroby. Minimální podíl odrůdy Grenache Noir je stanovený na 30%, jako další odrůdy jsou přidávány Syrah (musí tvořit minimálně 10%; pokud je ve víně i odrůda Carignan je minimální podíl stanovený na 40%) a Cinsault (maximálně 10%).

Růžová vína, tvořící 15% z celkového objemu, jsou také z odrůd Grenache noir, Syrah a Cinsault.

Bílá vína jsou vyráběna z Clairette, Grenache blanc a Marsanne.

Vinařské vesnice

Použité zdroje: Tom Forrest - The Complete Wine Course, wikipedia.org, snooth.com, thewinedoctor.com

Překlady cizojazyčných textů zajišťuje www.e-translate.cz