Menu:

Gigondas AOC

Gigondas leží v jižní části vinařského regionu kolem řeky Rhony a bývá považováno s rozlohou 1250 hektarů za menšího bratra slavné apelace Châteauneuf-du-Pape.

Je to převážně oblast červeného vína z dominantní odrůdy Grenache, ke které se přidává Syrah nebo Mourvedre, případně jiné místní odrůdy.

Gigondas stejně jako ostatní oblasti v jižní části údolí Rhony mají středomořské klima, kterým se tato oblast liší od svých severnějších sousedů, kteří ačkoliv patří do vinařského kraje Rhony, mají už kontinentální klima.

Pohoří Dentelles de Montmirail rozděluje Gigondas na dvě části: na první s chladnějším podnebím a druhou s teplejším. Zajímavostí je, že se na úpatích pohoří víno pěstuje až do výšky 600 metrů nad mořem.

Historie

Název Gigondas pochází z latiny, kde jocunditas znamená radost, zároveň se takto jmenovalo město, které bylo založené pro odpočinek římských vojáků. Podle nálezu hlavy Bacchuse můžeme usuzovat, že se zde víno pěstovalo už v té době.

V dokumentech z roku 1592 je uvedeno, že se v oblasti vyrábí i bílé víno, které zde ale dnes už nenajdeme.

V roce 1894 vína z tohoto regionu získala na zemědělské výstavě v Paříži zlatou medaily. Přesto až do začátku druhé světové války byla místní vína přimíchávána do (v té době slavnějších) burgundských vín. Toto můžeme pravděpodobně přičíst rozsáhlým škodám, které oblast utrpěla při epidemii révokazu.

V roce 1971 vznikla apelace Gigondas AOC, když se oddělila od Côtes du Rhône-Villages.

Vína

Vína z Gigondas jsou známá pro svoji sílu. Není divu, když některé části této vinařské oblasti jsou teplejší než samotné Châteauneuf-du-Pape, a tak pomáhají vysokému obsahu alkoholu.

Ta nejlepší vína by měla být skladována alespoň tři roky před otevřením, ale můžeme si je archivovat až deset let.

Nejznámější vinařství

Použité zdroje: Tom Forrest - TheComplete Wine Course, wikipedia.org, snooth.com, thewinedoctor.com

Překlady cizojazyčných textů zajišťuje www.e-translate.cz