Menu:

Lirac AOC

Lirac AOC leží na nízkých kopcích na pravém břehu Rhony. Své jméno získala apelace po městě Lirac. Z jedné strany sousedí s Tavel AOC, z druhé pak s Châteauneuf-du-Pape. Kromě městečka Lirac zahrnuje apelace také Saint Laurent des Arbres, Saint Génies de Comolas a Roquemaure.

Půda ve vinicích je podobné jako v apelaci Châteauneuf-du-Pape. Slunce zde svítí v průměru 2700 hodin ročně. Nejlepší vinice, které plodí bobule pro červené víno, jsou v relativně větrné části Vallongue.

Historie

Lirac je nejstarčí vinařskou oblastí v údolí Rhony a byl první oblastí, která začala vyrábět červená, bílá i růžová vína. Víno se zde pěstovalo ještě před příchodem Římanů. V době, kdy v nedalekém Avignonu sídlil papež, patřilo toto víno k těm nejoblíbenějším. Papež Innocent IV. si v roce 1357 objednal 20 beden vína.

Francouzští králové milovali vína z Liracu a pravidelně si je nechávali posílat ke dvoru. V roce 1737 nařídil král, aby veškeré bedny, které odcházely z říčního přístavu Roquemaure, byly označené písmeny CDR (Cotes du Rhone). V polovině 17. století byla zavedena první pravidla pro pěstování vinné révy a výrobu vína, která později byla základem pro systém AOC.

V roce 1853 přišla katastrofa v podobě révokazu. Podle všech důkazů byla právě vinařská oblast Lirac zdrojem nákazy, která zdecimovala vinice po celé Francii.

V 30. letech 20. století majitel Château de Ségries, Henri de Régis, pracoval tak usilovně na kvalitě svého vína, že v roce 1945 dosáhl ocenění ve formě přidělení označení cru. V roce 1937 byla uznána samostatná apelace Lirac. Její status byl potvrzen v roce 1947 vládním nařízením.

Vína

Červená vína jsou vyráběná z odrůd Grenache Noir (minimální podíl musí být 40%), Syrah a Mourvédre (s minimálním podílem 25%), Cinsault a Carignan (maximální podíl 10%). Červené víno je jemnější variací na vína Côtes du Rhône-Villages, ale zároveň bývá často podobné vínu z Châteauneuf-du-Pape. V růžových vínech, podobného stylu jako vína z Tavelu, může být použito až 20% odrůd určených jinak pro bílá vína. V bílých vínech jsou používány odrůdy Clairette, Grenache Blanc a Bourboulenc.

Minimální obsah alkoholu je stanovený na 11,5%.

Použité zdroje: Tom Forrest - TheComplete Wine Course, wikipedia.org, snooth.com, thewinedoctor.com

Překlady cizojazyčných textů zajišťuje www.e-translate.cz