Menu:

Saint-Péray

Saint-Péray je malá nepříliš známá vinařská oblasti v údolí Rhony. Podle statistiky z roku 2005 pokrývali vinice 58 hektarů, roční výroba byla 1700 hektolitrů.

Místní vinaři vyrábí především bílá šumivá vína, která jsou lehčího charakteru a jsou vyráběná podle tradičních metod. Za svoji lehkost vděčí vína klimatu, které je mírnější než ve zbytku údolí Rhony.

Jsou povoleny dvě odrůdy: Marsanne a Roussanne.

Historie

Napoleon Bonaparte se svého času vyjádřil, že jeho první setkání s vínem bylo v době, kdy byl kadetem a pil víno z Saint-Péray. V 19. století měla šumivá vína dokonce lepší pověst než vína ze Champagne.

V roce 1936, kdy byla tato oblast oficiálně vyhlášena,měla 55 hektarů.

Víno

Šumivá vína jsou prodávána pod označením Saint-Péray Mousseux AOC. Bílá vína z odrůd Marsanne a Roussanne pak pod označením Saint-Péray AOC.

Vinařství

Použité zdroje: Tom Forrest - TheComplete Wine Course, wikipedia.org, snooth.com, thewinedoctor.com

Oficiální stránky oblasti

Překlady cizojazyčných textů zajišťuje www.e-translate.cz