Menu:

Tavel AOC

Tavel najdeme severně od Avignonu. Tavel býval oblíbeným vínem Filipa Sličného, Ludvíka XIV., papežů sídlících v nedalekém Avignonu a také Honoré de Balzaca.

Vína z této vinařské oblasti jsou růžová s minimálním obsahem alkoholu 11%. 933 hektarů vinic dává z jednoho hektaru okolo 42 hektolitrů vína. Jsou to jedny z mála růžových vín, kterým prospívá dlouhodobější archivace.

V Tavelu najdeme tři typy půdy. Západní část, kde je půda převáženě vápencová a břidlicová, je typická víny s výraznou chutí a vůní. Druhým typem jsou rovné písčité plochy a třetím typem je půda s kameny podobnými těm v Châteauneuf-du-Pape, kterou najdeme na vinicích ve východní části regionu.

Historie

Když přes Tavel projížděl Filip IV., nabídli mu místní víno. Vypil kalich bez toho, že by sesedlal z koně a poté prohlásil tavelské vína za nejlepší na světě. Král slunce, Ludvík XIV., pomohl svojí láskou k místnímu vinu k obchodním úspěchům vinařů, které byly narušeny až epidemií révokazu. Status AOC získal Tavel v roce 1936. V té době se víno pěstovalo hlavně na písčitých rovinách poblíž měst. Od roku 1965 se vinice rozšířily i na původně zalesněné kopce.

Vína

Hlavními odrůdami této oblasti jsou Grenache a Cinsault, které jsou od roku 1969 doplňovány Syrahem a Mourvedrem.

Růžová vína nemůžou být ve Francii vyráběna smícháním červeného a bílého vína. Využívá se metoda "saignée", při které jsou bobule červených odrůd rozmačkány a kvasí po dobu 10 až 36 hodin, aby víno získalo trochu barvy ze slupek. Vinaři v Tavelu tuto dobu prodlužují, aby jejich růžová vína byla o něco tmavší a získala složitější strukturu chuti.

Použité zdroje: Tom Forrest - TheComplete Wine Course, wikipedia.org, snooth.com, thewinedoctor.com

Překlady cizojazyčných textů zajišťuje www.e-translate.cz