francie

Menu:

Doporučujeme:

Agentura pro mezinárodní rozvoj francouzských firem

překlady z češtiny do angličtiny, soudní překlady

alsaská vína - Vin d´Alsace

Vinařství Mas Blue

Alsaské víno

Kontakt

Pokud máte zájem o spolupráci nebo o výměnu odkazů, pište na mail: mira.kucera@post.cz

Francouzské sýry

Není žadným překvapením, že Francouzi, jakožto milovníci dobrého jídla a pití, jsou mistři nejen ve výrobě vína, ale také sýrů, respektive nacházení správné kombinace chutí vína a sýra.

Ve Francii máte na výběr z vice než 500 různých druhů sýru, od těch nejjemnějších až po sýry velmi aromatické. Každý region Francie má svůj specifický druh sýru.

Pro Normandii je typický Camembert, pro údolí Loiry a Provensálsko zase kozí sýry. Alsasko je domovem sýru Munster a v alpských částech nejčastěji potkáte Reblochon a Beaumont. Pro Paříž je typicky sýr Brie.

Podobně jako u vín Francie aplikuje přísné normy na výrobu sýrů. Jde o podobný systém AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), který jasně a přesně stanoví předpisy, které musí každý výrobce sýrů dodržovat, aby mohl uvést na etiketě nejen druh sýru, ale take kraj původu.

Pokud uvidíte na obalu sýru označení AOC, můžete si být jistí, že při výrobě sýru byly dodrženy tradiční postupy.

O francouzském víně

Stránky terroir-francie.cz Vám nabízí přehled francouzských vín, včetně informací o klasifikaci francouzského vína, jak se francouzská vína vyrábí, jak se francouzská vína vyvíjela a především o francouzských vinařstvích, vyrábějících ta nejlepší vína, která by neměla chybět ve Vaši vinotéce.

hrozny

Věděli jste, že...

Víno

Víno je alkoholický (ale může být i nealkoholický) nápoj, který vzniká při kvašení moštu z plodů révy vinné. Samotné slovo víno pochází z latinského vinum.

Francouzská vína se obvykle vyrábí z takzvaných evropských odrůd: Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Pokud použijeme při výrobě jednu z těchto odrůd alespoň z 75%, můžeme vzniklé víno označit jako druhové.

Francouzské víno je obvykle označováno podle regionu (například Bordeaux), víno ve "zbytku" světa, tedy mimo Francii, bývá označováno odrůdou. Díky velké oblibě francouzského vína se můžeme v poslední době setkat s vínem označeným regionem původu, například Napa Valley nebo Central Valley.

Klasifikace vín ve Francii vychází z konceptu terroir, což můžeme přeložit jako kraj původu.

Terroir

Pojem terroir je všezahrnující a neexistuje v češtině pojem, kterým bysme ho mohli přeložit.

Terroir je vzájemná souhra složení půdy, na které se vinná réva pěstuje, vliv klimatu dané oblasti a samotnou krajinou, kdy víno ovlivňuje blízkost řeky. Předmětem diskusí bývá, zda mezi podmínkami ovlivňující terroir, patří také umění samotného vinaře. Někteří tvrdí, že vliv umu vinařů je minimální, protože terroir je už určený a vinař se mu pouze přizpůsobuje. Osobně se kloním k názoru, že terroir pomáhá, ale je na samotném vinaři, jak dokáže využit podmínky dané oblasti a získat opravdu kvalitní víno.

Chateau

Víceméně každé vinařství má v názvu Chateau. Pohled do slovníku prozradí, že chateau znamená zámek. Hodně vinařství sídlí skutečně v zámku (platí to hlavně pro oblast Bordeaux). Ale nemusí to být pravidlem. Chateau můžeme považovat za určitou značku.

Překlady cizojazyčných textů zajišťuje www.e-translate.czwww.e-translate.cz

Jsme na facebooku

facebook logoNajděte si nás na facebooku. Budete vědět o nově přidaných článcích a novinkách.

Cestomilové – největší specialisté na Francii na zájezdy za vínem

Cestovní kancelář Cestomilové se specializuje na poznávací zájezdy do Francie. Nabízí převážně letecké zájezdy do téměř všech francouzských regionů. Aktuálně má na svém kontě 50 typů zájezdů. Pokud hledáte zájezd za vínem do Bordeaux, za levandulí do Provence, za skvělou gastronomií do Burgundska nebo za zážitky na Azurové pobřeží.

Cestomilove

Víno v plechovce? Proč ne.

První francouzské prémiové víno v plechovce, kde obvykle hledáme pivo nebo energetický nápoj, může být geniálním nápadem 21.století, jak přiblížit víno mladším generacím. Zároveň je to chytrý tah, jak generaci zvyklé pít kvalitní víno umožnit vychutnat si špičkové francouzské víno v rozumné míře.

Klasifikace 1855

Bordeauxská klasifikace vín z roku 1855 je seznam nejlepších červených vín z oblasti Bordeaux, která byla sestavená na pokyn Napoleona III. Pro Světovou výstavu v Paříži v roce 1855. Klasifikace byla sestavena na základě mnoha let pečlivých analýz a porovnávání výsledků jednotlivých ročníků asi šedesátky médockých vinařství.

Nově přidaná vinařství

Představujeme Chateau Gruaud-Larose, Chateau Branaire-Ducru z oblasti Saint Julien, Chateau Bouscaut z oblasti Graves, Chateau Croizet-Bages, Chateau Cordeillan-Bages, Chateau Behere, Chateau Belle Rose a Chateau Gaudin z oblasti Pauillac.

Představujeme

Lalou Bize-Leroy

Dnes představujeme slavnou vinařku Lalou Bize-Leroy, která se podílela na obchodním úspěchu Domaine de la Romanée-Conti, ale především stojí za vinařstvími Domaine Leroy a Domaine d'Auvenay v Burgundsku.

Baron Philippe de Rothschild

Baron Philippe de Rothschild z bankéřské rodiny Rothschildů byl automobilovým závodníkem, scénaristou a autorem divadelních her, divadelním a filmovým producentem, básníkem a velice úspěšným vinařem. Dlouhá léta vedl vinařství Chateau Mouton Rothschild a Chateau Clerc Milon.

Nicolas Alexandre, markýz de Ségur

Nicolas-Alexandre, markýz de Ségur byl v 18. století vinařem v kraji Bordeaux. Vlastnil slavná vinařství Chateau Lafite, Chateau Latour, Chateau Mouton a Chateau Calon-Ségur.

Aubert de Villaine

Aubert de Villaine je spolumajitelem Domaine de la Romanee-Conti, v kterém se podílí i na řizení. Byl jedním z porotců při slavné ochutnávce vín v Paříži v roce 1976, při které zvítězila zahraniční vína nad francouzskými.